Mengenai Kami

Bangunan Pejabat Tanah terletak di dalam Kompleks Pentadbiran Daerah Kubang Pasu bersama-sama Pejabat Daerah dan Majlis Daerah, di Kemunting Jitra. Bangunan ini siap di bina dan mula beroperasi pada 17 April 2003.  Dalam  Awal penubuhan, Pejabat Tanah Kubang pasu berada di bawah kawalan  Pejabat Daerah. Ketika itu bangunan Pejabat Tanah terletak di Mukim Jitra.  Kini pentadbiran tanah di Kubang Pasu telah dipecahkan di mana pentabiran Pejabat Daerah dan Pejabat Tanah telah diasingkan.
 
KEDUDUKAN DAERAH KUBANG PASU
 
Di luar kawasan Daerah Kubang Pasu terletak paling utara di Negeri Kedah Darul Aman, bersempadan dengan  Negara Thailand di sebelah utara, Daerah padang  Terap di sebelah timur, Daerah Kota setar di selatan, Negeri Perlis  Indera Kayangan dan Selat Melaka di sebelah barat. Mempunyai keluasan 94,596 hektar (945.971 KM Persegi). Sebahagian besar tanah Daerah Kubang pasu mempunyai tanah rata dengan sedikit berbukit di sebelah timur. Sebanyak 35% (33,773 hektar) di MADA.
 

PEMBAHAGIAN MUKIM
 
Daerah kubang Pasu terdiri daripada 21 mukim yang terbahagi kepada 2 kategori :
 
1)TANAH SIMPANAN MELAYU
 
Mukim Ah, Bukit tinggi, Jeram, Jerlun, Kepelu, Naga, Padang Perahu, Pering, Putat, sanglang, Sungai Laka, Tunjang, Temin dan Wang Tepus.
 
2)TANAH LUAR SIMPANAN MELAYU
 
Mukim Binjal, Gelong, Hosba, Jitra, Kubang pasu, Malau dan Pelubang.
 
 
 
 
 
 
 
 

MOBILE

qr ptkp2
Scan QR KOD

PAUTAN

suk21malaysia pngmscmygoverment pngmampu1jpa pnghrmis pnggovjkptg2mdkpptgbpa3

MEDIA

Videos Icon

PELAWAT

043777
Hari IniHari Ini28
SemalamSemalam88
Minggu IniMinggu Ini422
Bulan IniBulan Ini1156
KeseluruhanKeseluruhan43777

UNDIAN

Adakah informasi dalam laman web ini memberi manfaat kepada anda?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: